gele-pijlTussen 25 april en 3 mei 2014 hebben acht jongeren van TriviumLindenhof een trektocht gemaakt over het oude pelgrimspad tussen Sarria en Santiago de Compostela in Spanje. Deze reis werd deels gesponsord door Stichting pelgrimsvrienden van Sint Jacob, waarvoor onze dank. Lees hieronder enkele passages uit het reisverslag.

 

Bij jeugdzorgorganisatie TriviumLindenhof en Stichting de Gele Pijl bestond de wens om het trainings- en coachingprogramma van laatstgenoemde organisatie aan te bieden aan jongeren binnen TriviumLindenhof. Speciaal aan dit programma is dat het al lopende plaatsvindt tijdens een intensieve negendaagse pelgrimstocht.

 

Het is zover!
Met een groep van acht jongeren, twee begeleiders vanuit TriviumLindenhof, Nienke Drenkelford en Litenne Gentle, en twee trainers/coaches vanuit De Gele Pijl, John en Ben, vlogen we op 25 april naar La Coruña in Spanje. Van daaruit gingen we met een busje naar Sarria, het beginpunt van onze pelgrimstocht.

 

Vanaf dat moment was het negen dagen lang, 24 uur per dag met elkaar op pad: samen lopen, samen eten, slapen in de pelgrimsherbergen, elkaar constant om je heen hebben, weinig momenten voor jezelf, met alle lol, gemopper en verdriet die daarbij horen.


De tocht
De route was voor de jongeren en begeleiders best zwaar. Na twee dagen van twintig kilometer lopen, begon de moed een beetje in de schoenen te zakken. Soms hadden we regen onderweg, maar de temperatuur was prima om te lopen.

Natuurlijk gingen de spieren opspelen en werden de voeten vermoeid. De afstanden voor de laatste dagen hebben we daarom iets aangepast. Sommige deelnemers lieten de rugzak twee keer vervoeren.

Maar de groep groeide steeds meer naar elkaar toe. De jongeren hielpen elkaar als het moeizaam ging. Strijdliederen werden gezongen en soms werd zelfs gedanst over de weg! Dansend naar Santiago, hoe metaforisch kan het zijn?

Santiago-vlag 

Begeleider Nienke verwoordde het zo…
Er is een zaadje geplant!

Jongeren hebben letterlijk een stap gezet op een nieuw pad in hun leven. Ze hebben een succeservaring mogen hebben die ze helemaal zelf hebben waargemaakt. Er is tijdens de wandeltocht een zaadje geplant bij iedereen. Ik ben dankbaar dat ik hier als begeleider mijn steentje aan heb mogen bijdragen.

Het is verder aan de jongeren om dit zaadje tot bloei te laten komen.

   

In de woorden van deelnemer Kim…
Ik heb nu ook het gevoel dat ik mijn persoonlijke doel heb behaald: ik ben gewoon een stuk rustiger geworden in mijn hoofd. Dat heeft nog steeds invloed op de keuzes die ik maak. Voordat ik naar Spanje ging, deed ik altijd mijn best om alle mensen om me heen tevreden te houden. Ik denk dat ik nu meer voor mezelf aan het kiezen ben.

 

Ik ben dan ook heel blij dat ik de reis heb gemaakt. Ik ben zeker van plan om het later nog een keer te doen!

 

Thuis
Op 3 mei kwamen we rond 19.30 weer in Dordrecht aan. Iedereen was moe maar voldaan, blij te worden ingehaald door familie, vrienden en bekenden.

 

Het zaadje is geplant... de reis heeft de jongeren een basis gegeven om verder op te bouwen. Deze basis zal voortaan onderdeel zijn van hun toekomst.

 

Buen Camino,

 

TriviumLindenhof, Stichting De Gele Pijl

 

Lees het hele verslag hier.

Deel dit artikel